1. Haberler
  2. Dünya
  3. İran’da 14. Dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Başladı

İran’da 14. Dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Başladı

İran'da 14. Dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Başladı

İran’da 14. Dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için oy verme işlemi yerel saatle 08.00’de başladı. İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, Tahran’da İmam Humeyni Hüseyniyesi’nde kurulan sandıkta oyunu kullandı. İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi verilerine göre, 88 milyon nüfusa sahip ülkede yaklaşık 62 milyon seçmen, 59 binden fazla merkezde oy kullanma hakkına sahip. Ayrıca, 95 ülkede kurulan seçim merkezlerinde yurt dışındaki İran vatandaşları da oy verebilecek.

Oy verme işlemi yerel saatle 08.00’de başlayıp 18.00’de sona erecek, ancak gerekirse İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi tarafından uzatılabilecek. Seçimlerde reformist aday Mesud Pezeşkiyan, muhafazakar adaylar Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ve eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi yarışıyor. Muhafazakar kanatta, Tahran Belediye Başkanı Ali Rıza Zakani ve Emir Hüseyin Kadızadehaşimi adaylıktan çekildi.

Adayların ilk turda seçilebilmesi için yüzde 50+1 oy alması gerekiyor. İlk turda bu orana ulaşan aday olmaması halinde, en fazla oyu alan iki aday ikinci tura kalacak ve 5 Temmuz’da yapılacak ikinci turda kazanan ülkenin 9. Cumhurbaşkanı olacak. Seçim sonuçlarına dair ilk verilerin gece yarısı, kesin sonuçların ise yarın açıklanması bekleniyor.

İran’da cumhurbaşkanları 4 yıl görev yapıyor ve üst üste en fazla iki kez seçilebiliyor. Son kamuoyu yoklamalarına göre, reformist aday Pezeşkiyan önde görünüyor. İranlı Öğrenciler Anket Ajansı (ISPA) tarafından 26 Haziran’da yapılan ankette, Pezeşkiyan yüzde 33,1 ile birinci sırada yer alırken, Celili yüzde 28,8 ile ikinci, Kalibaf ise yüzde 19,1 ile üçüncü sırada bulunuyor. Pezeşkiyan’ın, Türk, Kürt ve Beluç vatandaşların yoğun olduğu bölgelerde diğer adaylara göre daha yüksek oy oranı aldığı belirtiliyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
İran’da 14. Dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Başladı