1. Haberler
  2. Özel
  3. Kaçak Çay’ın Popülerliğinin Altındaki Nedenler

Kaçak Çay’ın Popülerliğinin Altındaki Nedenler

featured

Haber: İsmail Akgöz

Kaçak çay olarak bilinen Seylan çayı, Türkiye’de yerli Türk çayına kıyasla daha popüler bir durumda. İki çay arasındaki farkların sebebi ve çözümünü Prof. Dr. Özgür Kalkışım açıklıyor…

Türkiye Cumhuriyeti’nde çay tarımı 1924 yılıyla birlikte önemini kazanmaya başladı. Çay ile tanışmasının üzerinden bir asır geçen Türkiye, IndexBox’un 1 Nisan 2024 yılında paylaştığı rapora göre 200.000 ton üzerinde çay üretimiyle en büyük 5. Çay üreticisi ülke konumunda. Aynı zamanda kişi başına en fazla çay tüketilen ülke olma özelliğine de sahip olan ülkemizde kaçak çay olarak bilinen Seylan çayı halk arasında yerli Türk çayından daha fazla rağbet buluyor.

Yerli Türk çayı ve Seylan çayı (kaçak çay) arasındaki farklılıklar hakkında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgün Kalkışım, sorularımızı yanıtladı.

Seylan çayı ile yerli Türk çayının farkı

Ülkemizde Seylan çayının ilgi görmesindeki sebebin işgücünün ucuz olması nedeniyle, çayın elle 2,5 yaprak olarak hasat edilmesi sebebiyle daha kaliteli olduğunu belirten Kalkışım, “Türkiyede çay genelde makasla hasat edilir ve bir kısmı da makine ile hasat edilmektedir. Bu durumda 2,5 yaprak üzerinden hasat mümkün olmamaktadır. 2,5 yapraktan daha fazla yapraklı sürgünlerin hasat edilmesi lif oranını artırmakta ve çay kalitesini düşürmektedir. Seylan’da 2,5 yaprak üzerinden hasat yapıldığından kalite daha yüksek olmaktadır. Buda damak zevkini etkilemektedir” ifadeleriyle Türk çayındaki düşük kalitenin sebebini açıkladı.

kacak-cayin-populerliginin-altindaki-nedenler
Dünya Genelinde Ülkelerin Kişi Başına Çay Tüketim Miktarları (2016). Statista.

Kaliteli çay üretimi için dikkat edilmesi gerekenler

Yerli çay üretiminde verim ve kaliteyi artırmak için yapılması gerekenler Kalkışım’a göre, “üstün verim ve kalite özelliklerine sahip olan çay bitki tiplerinin seleksiyonla ortaya çıkartılması ve bunların, yaşlanmış çay bahçelerinin yenilenmesinde kullanılması ve ayrıca 2.5 yaprak hasat edilme kuralına uyum sağlanarak” elde edilebilir.

Karadeniz bölgesindeki çay üretiminde kaliteli çay için organik gübre kullanımının ön plana çıkarılması gerektiğini belirten Kalkışım, “Hayvan gübreleri kalite üzerin olumlu etki yapar. Yaprak ve toprak analizi yapılmadan bilinçsizce uygulanan aşırı kimyasal gübreler kaliteyi olumsuz yönde etkilemektedir” dedi.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kaçak Çay’ın Popülerliğinin Altındaki Nedenler