1. Haberler
  2. Türk Dünyası
  3. Kanada Büyükelçisi Jennifer May, Doğu Türkistan’da İnsan Hakları İhlallerini Gündeme Getirdi

Kanada Büyükelçisi Jennifer May, Doğu Türkistan’da İnsan Hakları İhlallerini Gündeme Getirdi

Kanada Büyükelçisi Jennifer May, Doğu Türkistan'da İnsan Hakları İhlallerini Gündeme Getirdi

Kanada’nın Pekin Büyükelçisi Jennifer May, Doğu Türkistan’a gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında, Çin’in bölgeye atadığı Sekreter Erkin Tuniyaz’a insan hakları ihlallerinden duyduğu derin endişeleri açıkça ifade etti. Çin yönetimi, uzun yıllardır işgal altında tuttuğu Doğu Türkistan’da baskı ve zulüm politikalarını sürdürüyor. 2017 yılından bu yana, Doğu Türkistanlılar toplama kamplarına alınarak asimilasyon ve soykırım uygulamalarına maruz kalıyor.

Kanada Dışişleri Bakanlığı, 23 Haziran 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Büyükelçi Jennifer May’in 19-22 Haziran tarihleri arasında Doğu Türkistan’ı ziyaret ettiğini ve insan hakları ihlalleriyle ilgili endişelerini doğrudan Çin’in bölgeye atadığı yöneticilere ilettiğini bildirdi. Bakanlık, bu ziyaretin Kanada’nın insan hakları konusundaki hassasiyetlerini Çinli yetkililere iletme fırsatı sunduğunu belirtti.

BM Uzmanlarının Raporlarına Vurgu

Bakanlık açıklamasında, “Bu ziyaret, Kanada’nın insan hakları durumuyla ilgili endişelerini doğrudan Çin yöneticilerine, bölgedeki liderlerine iletme fırsatı olarak hizmet etti. Büyükelçi May, Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları tarafından gündeme getirilen ve Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurları ve diğer Müslüman halkları etkileyen sistematik insan hakları ihlallerine ilişkin güvenilir raporlara dair endişelerini dile getirdi” ifadelerine yer verildi.

(QHA)

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kanada Büyükelçisi Jennifer May, Doğu Türkistan’da İnsan Hakları İhlallerini Gündeme Getirdi