1. Haberler
  2. Türk Dünyası
  3. Kırgızistan’da Hakim Adaylarına Kırgız Dili Şartı

Kırgızistan’da Hakim Adaylarına Kırgız Dili Şartı

Kırgızistan'da Hakim Adaylarına Kırgız Dili Şartı

Kırgızistan, yargı sistemini güçlendirmek adına önemli bir adım attı. Kırgızistan parlamentosu Cogorku Keneş, hakim adaylarının Kırgız dili bilgisini kanuni bir zorunluluk haline getiren yeni bir yasa değişikliğini onayladı. Bu değişiklikle birlikte, adalet sisteminde görev almak isteyen her adayın Kırgız dili konusunda en az B1 seviyesinde yeterlilik göstermesi gerekecek.

Yeni düzenleme, Kırgız Dili Ulusal Komisyonu tarafından düzenlenen Kırgız Dili Testi’ni başarıyla geçmeyi hakim olabilmek için bir ön koşul olarak belirliyor. Ancak, mevcut yasada bir geçiş süreci öngörülerek, şu anda görevde olan hakimlerin bu şarttan muaf tutulması dikkat çekiyor.

Kırgızistan’da dil politikası, son yıllarda önemli değişikliklere uğradı. Geçtiğimiz yıl kabul edilen “Devlet Dili ile İlgili” Kanun ile Kırgızca’nın kullanımı daha da yaygınlaştırıldı ve desteklendi. Eğitimden sağlığa, kültürden bilime kadar pek çok alanda Kırgızca’nın kullanımı teşvik edilirken, kamu kurumları ve yerel idarelerde resmi yazışmaların Kırgızca yapılması zorunlu hale getirildi. Ayrıca, radyo ve televizyon yayıncılığında içeriğin en az yüzde 60’ının Kırgızca olması kararı alındı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kırgızistan’da Hakim Adaylarına Kırgız Dili Şartı