1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kripto Para Yasası TBMM’de Kabul Edildi

Kripto Para Yasası TBMM’de Kabul Edildi

featured

TBMM Genel Kurulu, kripto varlıklarla ilgili önemli düzenlemeleri içeren Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni kabul etti. Bu kanunla birlikte, Sermaye Piyasası Kanunu’na kripto varlıklara ilişkin yeni tanımlar ve düzenlemeler eklendi.

Yeni yasaya göre “cüzdan”, kripto varlıkların transferini ve saklanmasını sağlayan yazılım, donanım, sistem ya da uygulamalar olarak tanımlandı. “Kripto varlık” ise dağıtık defter teknolojisi veya benzer teknolojiler kullanılarak elektronik olarak oluşturulup saklanabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan ve değer veya hak ifade edebilen gayri maddi varlıklar olarak tanımlandı.

Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları

Yasa, kripto varlık hizmet sağlayıcılarını; platformları, kripto varlık saklama hizmeti sağlayan kuruluşları ve diğer ilgili kuruluşları içerecek şekilde genişletti. Bu kuruluşlar, kripto varlıkların alım-satımı, saklanması, transferi gibi hizmetler sunabilecekler. Ayrıca, bu hizmet sağlayıcıların kurulabilmesi ve faaliyete başlaması için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) izin almaları zorunlu hale getirildi.

Yeni Düzenlemelerin Detayları

Kripto Para Yasası TBMM'de Kabul Edildi

  • Platformlar: Kripto varlık alım-satım, takas, transfer gibi işlemleri gerçekleştiren kuruluşlar olarak tanımlandı.
  • MKK Sistemi: Sermaye piyasası araçlarının Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) sistemi dışında kripto varlık olarak ihraç edilebilmesi için SPK’ye yetki verildi. SPK, bu araçların kripto varlık olarak ihracı ve izlenmesi ile ilgili esasları belirleyecek.
  • Kripto Varlıkların İzlenmesi: Kripto varlıkların izlenmesi, üçüncü kişilere karşı hakların ileri sürülmesi ve devri, elektronik ortamdaki kayıtlar esas alınarak yapılacak.
  • Bankalar ve Saklama Hizmetleri: Kripto varlıkların saklama hizmeti, SPK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar veya BDDK tarafından uygun görülen bankalar tarafından sunulacak.

Platformların Sorumlulukları ve Güvenlik Önlemleri

Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, sistemlerinin güvenli bir şekilde yönetilmesi için gerekli önlemleri almak ve iç kontrol birimlerini oluşturmakla yükümlü olacaklar. Müşterilerin kimliklerinin tespiti, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ve ilgili diğer mevzuat kapsamında gerçekleştirilecek.

Yatırımcı Hakları ve Koruma

Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, müşterilerine karşı sorumluluklarını sınırlayan veya ortadan kaldıran sözleşme şartları geçersiz sayılacak. Müşterilerin kripto varlık transferleri ve nakit hareketleri güvenli ve takip edilebilir şekilde kayıt altına alınacak.

Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, reklam ve ticari iletişimle ilgili olarak SPK tarafından belirlenen esaslara uyacaklar. Faaliyetlerini gösteren yetki belgeleri alacak ve bu belgeler bankalar için BDDK’nın uygun görüşüne tabi olacak.

 

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kripto Para Yasası TBMM’de Kabul Edildi