1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun Yörüngeden Çıkarılması İçin SpaceX’i Seçti

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun Yörüngeden Çıkarılması İçin SpaceX’i Seçti

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun Yörüngeden Çıkarılması İçin SpaceX'i Seçti

NASA, 843 milyon dolar değerindeki bir sözleşmeyle uzay römorkörü inşa etmesi için SpaceX’i seçtiğini duyurdu. Dünya yörüngesinde yirmi yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), ömrünün sonuna yaklaşıyor. NASA ve uluslararası ortakları, ISS’i güvenli bir şekilde yörüngeden çıkarmak için yaklaşık altı yıl sonra bir uzay römorkörü kullanmayı planlıyor.

Geçtiğimiz yıl uzay römorkörü için bir teklif çağrısı yapan NASA, yaptığı açıklamada bu önemli görevi üstlenmesi için SpaceX’i seçtiğini belirtti. NASA, “Uluslararası Uzay İstasyonu’nun 2030’da operasyonel ömrünün sona ermesinin ardından kontrollü ve güvenli bir şekilde yörüngeden çıkarılmasına hazırlanmak çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

SpaceX, uzay römorkörünü geliştirdikten sonra aracın mülkiyeti NASA’ya geçecek ve NASA bu kritik görevi yöneterek aracın güvenli bir şekilde Dünya atmosferine yeniden girişini sağlayacak. Uzay istasyonuyla birlikte uzay römorkörünün de Dünya atmosferine yeniden girişte yanması öngörülüyor. NASA, uzay istasyonunun bazı parçalarının tekrar atmosfere girebileceğini ve bu parçaların Pasifik Okyanusu’ndaki Point Nemo’ya yönlendirileceğini belirtti. Point Nemo, “uzay mezarlığı” olarak biliniyor ve genellikle uzay çöplerinin kontrollü inişleri için hedefleniyor.

ABD, Japonya, Kanada ve Avrupa Uzay Ajansı’na katkıda bulunan ülkeler, 2030 yılına kadar istasyonu işletmeye ve astronot göndermeye devam edeceklerini taahhüt ederken, Rusya ise en az 2028 yılına kadar operasyonları sürdüreceğini açıkladı. NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nu mürettebat üyelerinin birçok araştırma disiplininde deneyler yaptığı bilimsel bir platform olarak tanımlıyor. Bu disiplinler arasında Dünya ve uzay bilimleri, biyoloji, insan fizyolojisi ve fiziksel bilimler bulunuyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun Yörüngeden Çıkarılması İçin SpaceX’i Seçti