1. Haberler
  2. Gündem
  3. Sanatçı Ayla Algan Hayatını Kaybetti

Sanatçı Ayla Algan Hayatını Kaybetti

Sanatçı Ayla Algan Hayatını Kaybetti

Tiyatro, sinema ve müzik sanatlarının önemli isimlerinden, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü kazanan Ayla Algan, 86 yaşında hayata veda etti. Ayla Algan’ın ölümü sanat camiasını ve sevenlerini yasa boğdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, X hesabından yaptığı paylaşımla Ayla Algan için başsağlığı mesajı yayınladı.

Erdoğan, mesajında şöyle dedi: “Türk tiyatrosunun, sinemasının ve müziğinin usta ismi, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi, çok değerli Ayla Algan Hanımefendi’nin vefat haberini üzüntüyle öğrendim. Merhumeye Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve tüm sanat camiamıza başsağlığı diliyorum.”

Ayla Algan Kimdir?

Ayla  Algan, Türk tiyatro sanatçısı, sinema oyuncusu ve şarkıcıdır. Müzik ve tiyatro sanatlarını iç içe yaşayan bir sanatçı olan Ayla Algan, Yunus Emre’nin şiirlerini Almanca, Fransızca, İngilizce olarak şiirli-şarkılı okuyarak Yunus Emre’yi dünyada tanıtmıştır. Onu halka mal eden ise mizahi bir dili olan “Koca Öküz” adlı şarkısı olmuştur.

Ayla Algan, 29 Ekim 1937’de İstanbul’da doğmuştur. Babası Girit göçmeni tüccar Vedat Kasman, annesi ressam Nevzat Kasman’dır. Ailenin tek çocuğu olan Ayla Algan, çocukluğunda piyano, bale ve şan dersleri almıştır. Ortaokulu, İstanbul’daki Notre Dame de Sion’da, liseyi Fransa’daki Versay Lisesinde okumuştur. Lise öğrenimi devam ederken tanıştığı Beklan Algan ile evlenmiştir

Eşi Beklan Algan ile birlikte Amerika’da New York Actor Studio Actor’s Repertuary Theatre’s of Broadway’de sahne eğitimi almıştır. Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul Şehir Tiyatroları’nın kadrosuna girmiş ve 1961’de Tarla Kuşu oyunu ile tiyatroda ilk rolünü oynamıştır. Aynı yıl Hamlet oyununda rol almış; hem Ophelia hem de erkek rolü olmasına rağmen Hamlet karakterini canlandırmıştır. Bu nedenle “Erkek Hamlet” olarak anılmıştır. Tiyatroda Hamlet rolünü oynayan, dünyadaki sayılı kadın oyuncu arasında yer almıştır

1964’te yönetmenliğini Ertem Göreç’in yaptığı, senaryosu Vedat Türkali’ye ait olan Karanlıkta Uyananlar filmi ile ilk kez sinema dalında çalışmalara başlamıştır. 1966’da Atıf Yılmaz’ın yönettiği Ah Güzel İstanbul filmi ile ilk kez başrol oynamıştır. 1971’de Paris’in ünlü konser salonu Olimpia’da sahneye çıkmıştır. 1973’te Bulgaristan’daki Uluslararası Altın Orfe Şarkı Yarışması’nda savaş karşıtı bir şarkı söyleyerek ikincilik ödülünü alan Algan, “UNICEF Onur Ödülü”ne layık görülmüştür. 1977’de Polonya Sopot Festivali’nde Oda Kızılderililerinin sorunları üstüne bir şarkı ile dünya birinciliği kazanmıştır.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Sanatçı Ayla Algan Hayatını Kaybetti