1. Haberler
  2. Kişiler ve Olaylar
  3. SKG’dan Çalışanlara: Rapor Ücreti Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

SKG’dan Çalışanlara: Rapor Ücreti Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

SKG'dan Çalışanlara: Rapor Ücreti Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Çalışma Hayatı İletişim Merkezi’ne çalışanlar merak ettikleri tüm soruları sorabiliyor. Özellikle rapor ücreti ile ilgili sorular yoğun olarak geliyor. Çok sayıda çalışan internet üzerinden “rapor ücreti ne zaman yatar“, “rapor ücreti ne kadar” sorularını aratarak sorularının cevabını arıyor. Peki, çalışanlar bir yıl içerisinde kaç gün rapor alabilir ve ne kadar ödeme yapılır? İşte en çok merak edilen soruların yanıtları…

Rapor Ücreti Nedir ve Nasıl Alınır?

Rapor ücreti, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından iş kazası, meslek hastalığı veya sağlık sorunları nedeniyle çalışamaz hale gelen sigortalılara ödenen bir geçici iş göremezlik ödeneğidir. Çalışanların bu ücreti alabilmesi için belirli koşulların sağlanması gerekmektedir.

Rapor Ücreti Alabilmenin Şartları:

  1. Sigortalı Olmak: Çalışanın sağlık sorununun başladığı dönemde sigortalı olarak çalışıyor olması gerekmektedir. Ayrıca, sağlık sorunu yaşadığı dönemin öncesindeki bir yıl içinde en az 90 gün sigorta priminin yatırılmış olması şarttır.
  2. Yetkili Hekim Raporu: SGK tarafından yetkilendirilen hekim veya sağlık kurulları tarafından istirahat raporu alınmış olması gerekmektedir. Aile hekimi veya işyeri hekimi bir seferde en fazla 10 günlük rapor verebilir. İhtiyaç halinde bu süre uzatılabilir.
  3. Çırak ve Stajyerler: Çırak veya stajyer olarak çalışanlar ile ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar da rapor ücreti alabilmektedir.

Çalışma Hayatı İletişim Merkezi’ne En Çok Sorulan Konular

Çalışma Hayatı İletişim Merkezi’ne en çok sorulan konu başlıkları arasında %21 oranı ile ilk sırayı rapor ücreti alıyor. İkinci sırayı ise %20 oran ile emekli maaşı bilgisi alıyor. Bu yılın ilk 4 ayında Merkeze 2.8 milyondan fazla çağrı gelmiş olup, bunların 603 bini rapor parası ile ilgilidir.

Rapor Parası İçin Merak Edilenler

Çalışanlar, hastalık durumlarında nasıl ve ne kadar rapor ücreti alacaklarını merak ediyorlar. Her ne kadar “rapor ücreti” olarak bilinse de, sosyal güvenlik sisteminde bu paraya “geçici iş göremezlik ödeneği” deniyor. Çalışanlar bu ödemeyi gelir kaybını önlemek için alıyorlar.

Rapor Parası ve Ödeme Süreçleri

Rapor ücreti, SGK tarafından belirlenen sürelerde ödenir ve çalışanın gelir kaybını önlemek amacıyla yapılır. İster aile hekimi ister işyeri hekimi olsun, tek bir hekim bir seferde en fazla 10 günlük rapor verebilir. Bu raporun süresi uzatılabilir, ancak bu durumda yeniden değerlendirme yapılması gerekmektedir.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
SKG’dan Çalışanlara: Rapor Ücreti Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey